Corner Соопштенија

Извештајот на Хелсиншкиот комитет вграден во заклучоците на Kомитетот на ОН за елиминација на дискриминацијата врз жените 15 November 2018

Kомитетот на Обединетите нации за елиминација на дискриминацијата врз жените ги објави заклучоците од шестиот извештај за Република Македонија. Хелсиншкиот комитет за човекови права беше една од организациите кои рапортираа пред Комитетот на ОН во однос на состојбата со правата на жените во Македонија и спроведувањето на Конвенцијата за елиминација на сите форми на дискриминација.

Со задоволство...

Месечен информатор за дискриминација - октомври 2018 13 November 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје го спроведува проектот „Промоција на толеранцијата и недискриминацијата“. Една од активностите во рамките на овој проект е издавање на месечни информатори кои имаат за цел да ја информираат јавноста за бројот и видот на регистрирани случаи на дискриминација во земјата на месечно ниво,...

​Борбата против корупцијата започнува со Вас! 07 November 2018

www.prijavikorupcija.mk е интернет платформа чија основна цел е на граѓаните да им овозможи безбеден простор за пријавување на сите случаи кои содржат елементи на коруптивно кривично дело. Дополнително, платформата на корисниците им се овозможува да се информираат за корупцијата и нејзините елементи, да се информираат граѓаните за нивните права како жртви или сведоци на корупција, но и...

Повик за ангажирање на експерт за проектот ,,Жените имаат права!'' 07 November 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права објавува повик за меѓународен експерт/обучувач во рамки на проектот ,,Жените имаат права!'' 

Детални информации за проектот и процедурата за аплицирање на следниот линк 

Реакција за вчерашниот инцидент во Тетово 05 November 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија најостро го осудува вчерашниот инцидент во Тетово предизвикан од страна на припадници на навивачката група ,,Балисти’’. На објавените видеа од случувањата на тетовските улици на 4 ноември 2018 година, се слушаат песни и извици каде е забележан говор на омраза и повикување на насилство, по што следело и извршување на дело од омраза,...

Инфографик за состојбата со работничките права на текстилните работнички и работници, февруари - септември 2018 31 October 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија со поддршка на Фондацијата Отворено општество - Македонија го спроведува проектот „Правно зајакнување на текстилните работнички за самозастапување“. Една од активностите во рамките на овој проект е издавање на инфографици, чија цел е да се информира јавноста за состојбата со работничките права во текстилната индустрија, пријавени...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo