Corner Соопштенија

Утврдени повреди на работнички права во тесктилна конфекција во Крива Паланка 09 November 2017

Држаниот инпекторат на труд - подрачна единица Крива Паланка утврди неправилности и прекршувања на повеќе работнички права во ДПТУ ЛО-МА СХОЕС ДООЕЛ Крива Паланка. По поднесена иницијатива за вонреден инспекциски надзор од страна на Хелсиншкиот комитет, надлежен иниспектор на труд изврши вонреден инспекциски надзор во именуваната конфекција и при истиот констатира дека работодавачот не води...

Oтфрлени препораките на Прибе содржани во извештајот на Народнот правобранител 07 November 2017

  • На 06.11.2017, Собранието на Р. М. oдби да ја задолжи Владата да ги подобри состојбите во сферата на човековите права со конкретни мерки содржани во Извештајот на Народниот правобранител, бидејќи немаше доволно присутни пратеници.
  • Апелираме до пратениците, особено до владеачкото мнозинство, во најбрз можен рок да ги изгласаат мерките содржани во извештајот на Народниот правобранител каде се...

Студентски камп во Специјалниот завод Демир Капија 06 November 2017

Претставничка од Хелсиншкиот комитет за човекови права присуствуваше на затварањето на студентскиот камп кој се одвиваше во Специјалниот завод Демир Капија минатата недела. Студентскиот камп беше организиран во рамките на проектот ЕУ ТП за поддршка на процесот на деинституционализација во социјалниот сектор. На затварањето на кампот беа претставени финалните заклучоци од страна на тим лидер...

Поведена прекршочна постапка против Јагјемезлер ДООЕЛ Штип за недостатоци од областа на безбедност и здравје при работа 06 November 2017

По поднесена претставка од страна на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, Државниот инспекторат за труд - подрачна едицина Штип констатираше недостатоци од областа на безбедноста и здравјето при работа во ДПТУ Јагјемезлер ДООЕЛ Штип. Имено, при извршениот вонреден инспекциски надзор овластен државен инспектор за труд од областа на безбедност и здравје при работа...

Отворена канцеларија: Пријави повреда на избирачко право! 27 October 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ги известува граѓаните дека во недела, 29 октомври 2017 година, канцеларијата на Комитетот ќе биде отворена во текот на целиот ден со цел да им овозможи на граѓаните да пријават повреда на избирачкото право за време на вториот круг од Локалните избори.

Комитетот ги охрабрува сите граѓани кои сметаат дека нивното избирачко право е...

Осуда и кривична пријава за Стевчо Јакимовски за ширење говор на омраза 16 October 2017

 Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, ЛГБТИ Центарот за поддршка и Коалицијата Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници најостро го осудуваат говорот на омраза на кандидатот за градоначалник Стевчо Јакимовски, со кој омаловажува и поттикнува на омраза кон маргинализирана група со што врши кривично дело.

Имено, на 13.10.2017 година, на митинг...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo