Corner Соопштенија

Реакција на отвореното писмо од јавни обвинители до СЈО 26 October 2016

Во текот на вчерашниот ден, (анонимни) јавни обвинители од Основното јавно обвинителство Скопје упатија отворено писмо до специјалната јавна обвинителка Катица Јанева.  Имајќи предвид дека писмото не е потпишано ниту од овластено лице во ОЈО Скопје, ниту од здружение на јавни обвинители, непознато е кој го составил и кој стои зад изнесените наводи за „срамна непрофесионалност, нарушување...

Дискриминаторска содржина во учебникот „Општество“ за 4то одделение 19 October 2016

Мрежата за заштита од дискриминација  смета дека учебникот „Општество“ за 4то одделение содржи дискриминаторски текстови врз основа на брачен и семеен статус, но и врз основа на религија. 

Веќе многу родители реагираа дека вежбата во учебникот со која се бара од учениците/чките да залепат фотографија од свадбата на родителите, и уште повеќе да кажат дали истите склучиле брак во црква...

Оглас за вработување 13 October 2016

Во рамки на Проектот на УСАИД за подобрување на статусот на ЛГБТИ луѓето, Хелсиншкиот Комитет за човекови права на Република Македонија - ЛГБТИ Центарот за поддршка објавуваат оглас за вработување на следните позиции:

1. Проектен/а Координатор/ка 

2. Психолог 

3. Двајца/две социјални работници/чки.  

Заинтересираните кандидати за работната позиција потребно е да достават кратка...

Кривична пријава за инцидентите при избор на претседател на СПУКМ 06 October 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права поднесе кривична пријава до Основното јавно обвинителство- Скопје против службени лица при Министерството за внатрешни работи, кои спречиле слободно собирање и изразување на протест на студентите. Кривичната пријава е поднесена против раководните службени лица кои дале наредба и униформираните полициски службеници (припадници на Единицата за брзо...

Мојата приказна - текст на Александар Матовски Цако 30 September 2016

Мојата приказна 

Октомври е месец на лицата со попреченост, посветен на лицата со Даунов синдром. По тој повод ќе ја раскажам мојата приказна. Јас сум Aлександар Матовски – Цако, роден 1991 година, во Скопје, со Даунов синдром.

Ние сме три деца, а јас сум средното дете. Ние сме среќни заедно. Нашите родители никогаш не правеле разлика помеѓу нас. Прифатен сум и јас и моето семејство од...

Поддршка од граѓанското општество кон политиките за социјална кохезија и различностите 27 September 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права денеска, 27.09.2016 година одржа информативна прес конференција за проектот „Поддршка од граѓанското општество кон политиките за социјална кохезија и различностите” поддржан од страна на Британската амбасада во Скопје. Целта на прес конференцијата беше да ја информира јавноста за почетокот на проектот чија цел е да се поддржи развојот на политики и пракса...
Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo