Corner Соопштенија

Неуставен предлог за избор на министер за внатрешни работи 13 May 2015

На 12 мај 2015, претседателот на Владата на РМ, до Собранието на РМ достави допис во кој известува за оставките на министрите за внатрешни работи и транспорт и врски. Во дописот е содржан и предлог за избор на нов министер за внатрешни работи, а лицето предложено за оваа функција е г. Митко Чавков, актуелен директор на Бирото за јавна безбедност при МВР. Видно од кратката биографија на г....

Протести- Мартин Нешкоски 06 May 2015

Хелсиншкиот комитет преку свои претставници беше присутен на вчерашниот граѓански протест пред Владата на Република Македонија на кој граѓаните повторно го изразија својот револт за непреземањето на одговорност за убиството на Мартин Нешковски. Протестот започна во 18 часот со спонтано собирање на граѓаните преку претходно договарање на социјалните мрежи. До 20:30 часот, протестот беше без...

Комитет против тортура при ООН | Седница за Република Македонија (продолжение) | 5.5.15 | 15:00 часот 05 May 2015

Вчера, 04.05.2015 година, во рамките на својата 54-та седница, Комитетот против тортура при Обединетите нации во Женева го разгледуваше третиот периодичен извештај на Република Македонија. Седницата започна во 10 часот со презентација на извештајот од страна на државната делегација, а потоа членовите на Комитетот против тортура упатија прашања на кои државните претставници треба да одговорат....

Властите не ги почитуваат правата на младите 01 May 2015

Хелсиншкиот комитет и Првата детска амбасада во светот - Меѓаши, како организации кои со свои претставници беа присутни на вчерашната средба, реагираат на несоодветниот начин на кој беа третирани претставниците на Средношколскиот пленум од страна на високите државни функционери.

 Поставувајќи се од позиција на моќ, министерот и заменик министерот за образование и наука и вице премиерот...

ПОКАНА: Комитет против тортура при ООН | Седница за Република Македонија | 4 мај 2015 година 30 April 2015

На 4 мај 2015 година од 10 до 12 часот, во Женева, Комитетот против тортура при ООН во рамките на 54-тата седница ќе го разгледува третиот периодичен извештај на Република Македонија. Како потписничка на Конвенцијата против тортура и други сурови, нечовечки или понижувачки казни и постапки, Република Македонија е обврзана секои четири години да поднесува извештај за состојбата и почитувањето на...

Отворена канцеларија: Повреди на избирачко право – локален референдум за ГТЦ, Општина Центар 26 April 2015

 

Хелсиншкиот комитет на Република Македонија го набљудува спроведувањето на локалниот референдум во Општина Центар по повод изјаснување на граѓаните за задржување на надворешниот изглед на Градскиот Трговски Центар. Во периодот од 07:00 до 13:30 часот до надворешните набљудувачи на Комитетот ги пријавија следните нерегуларности:

1. До набљудувачите на Комитетот од изборните места во Дом на...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo