Corner Соопштенија

Реакција за вчерашниот инцидент во Тетово 05 November 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија најостро го осудува вчерашниот инцидент во Тетово предизвикан од страна на припадници на навивачката група ,,Балисти’’. На објавените видеа од случувањата на тетовските улици на 4 ноември 2018 година, се слушаат песни и извици каде е забележан говор на омраза и повикување на насилство, по што следело и извршување на дело од омраза,...

Инфографик за состојбата со работничките права на текстилните работнички и работници, февруари - септември 2018 31 October 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија со поддршка на Фондацијата Отворено општество - Македонија го спроведува проектот „Правно зајакнување на текстилните работнички за самозастапување“. Една од активностите во рамките на овој проект е издавање на инфографици, чија цел е да се информира јавноста за состојбата со работничките права во текстилната индустрија, пријавени...

Жените, сексуалните и родовите малцинства во Македонија се дискриминирани во сите сфери на живеење и нивните права не се почитуваат 30 October 2018

Жените, сексуалните и родовите малцинства во Македонија се дискриминирани во сите сфери на живеење и нивните права не се почитуваат. Ова е главната порака која македонските невладини организации ја изјавија во Женева пред Комитетот на Обединети нации задолжен за следење на имплементацијата на Конвенцијата на Елиминација за сите форми на дискриминација кон жените од страна на Република...

Дискриминација врз основа на религија и верско уверување во скопскиот ресторан Portofino-Osteria and Bar 29 October 2018

Мрежата за заштита од дискриминација ја осудува дискриминаторската пракса на Portofino Osteria and Bar со ограничување на пристапот до ресторанот на жени кои носат традиционална муслиманска облека.

На 14.09.2018 година до Хелсиншкиот комитет за човекови права се обрати странка која пријави дискриминација врз основа на религија и верско уверување во пристап до ресторанот Portofino Osteria and...

Тркалезна маса за тековните трендови на миграција и барателите на азил во Република Македонија 26 October 2018

Tимот на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, денеска организираше тркалезна маса во Гевгелија на тема Тековните трендови на миграција и баратели на азил во Република Македонија“ во рамки на проектот „Помош на рутата - обезбедување поголема заштита на правата на бегалците, мигрантите и барателите на азил во Република Македонија и Србија“ финансиран од...

​Одржани обуки за адекватно известување и правна и етичка одговорност на новинарите 25 October 2018

Во изминатите два дена Хелсиншкиот комитет спроведе две обуки за репортери и новинари кои известуваат од судски рочишта или случаи кои се опфатени со кривичната правда, како и за новинари кои работат истражувачко новинарство.

Tема на првата обуката која се одржа на 24 октомври во просториите на ,,Јавна соба’’ во Скопје беше ,,Градење на капацитетите на новинарите за адекватно известување за...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo