Corner Соопштенија

Промоција на видео кампањата ,,Дали знаеш?'' 23 April 2019

Со денешната промоција во Јавна соба, Хелсиншкиот комитет за човекови права ја започна видео кампањата “Дали знаеш?“ . Кампањата се состои од осум информативни и едукативни видеа кои се наменети за подигнување на свеста за Конвенцијата за елиминација на сите форми на дискриминација врз жената (ЦЕДАВ) и презентираат податоци за родовата нееднаквост во земјата во различни области: семејно...

Пријавете повреда на избирачкото право во Хелсиншкиот комитет 20 April 2019

Хелсиншкиот комитет за човекови права ги известува граѓаните дека во недела, 21 април 2019 година, канцеларијата на Комитетот ќе биде отворена во текот на целиот ден со цел да им овозможи на граѓаните да пријават повреда на избирачкото право за време на Претседателските избори.

Комитетот ги охрабрува сите граѓани кои сметаат дека нивното избирачко право е повредено да го пријават случајот во...

Дијалог за политика „Реформите во Поглавјето 23“ 17 April 2019

Во изминатиот период во Северна Македонија беа донесени клучните реформски закони во областа на правосудството и човековите права, но останува да се видат резултатите од практичното спроведување на тие закони, што ќе бидат важни во пристапните преговори за членство во ЕУ во Поглавјето 23.

Ова беше истакнато на денешниот дијалог за политика „Реформите во Поглавјето 23“ организиран во рамки на...

Повик за апликации за пролетна академија за човекови права за млади 15 April 2019

Хелсиншкиот комитет оваа година ја оддржува 37-тата школа за човекови права за млади. Оваа година, школата е во вид на напредна академија за човекови права за млади лица на возраст од 19 до 24 години.

Пролетната академија, со поддршката на Германската Амбасада во Скопје, ќе се одржи во периодот од 20 до 26 мај во Извидничкиот центар во Охрид.

Програмата на академијата е внимателно дизајнирана со...

ДИК мора итно да даде јасни појаснувања и препораки за медиумското претставување на изборите 10 April 2019

Хелсиншкиот Комитет за човекови права во изминатиот период дојде до сознание дека неколку радиодифузери и медиуми поради несоодветна примена на одредби од Изборниот законик нема да бидат во можност да се вклучат во медиумското претставување на кандидатите за Претседател на Република Северна Македонија. Врз основа на приложените документи и одредбите од Изборниот законик, Комитетот подготви...

Пријава против поглаварот на ИВЗ за ширење говор на омраза 09 April 2019

Хелсиншкиот комитет за човекови права денеска поднесе пријава до Министерството за внатрешни работи за ширење говор на омраза од страна на поглаварот на Исламската верска заедница, Сулејман Реџепи. За време на церемонијата на поставување камен темелник на џамијата во скопското село Арнакија, реисот Реџепи се обрати до присутните верници со зборови кои предизвикуваат омраза, раздор, нетрпеливост...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo