Corner Соопштенија

Презентиран првиот мониторинг бриф за следење на реформите во правосудството 28 November 2018

Во рамките на проектот „ЗА ПРАВДА“ (FOR JUSTICE) - заедничка акција за следење на судските реформи и застапување за нивно спроведување, финансиски поддржана од Фондацијата Отворено општество – Македонија, партнерските организации: Хелсиншки Комитет за човекови права на Република Македонија, Институт за човекови права, Институт за европски политики, Здружение на млади правници на Македонија,...

Да превенираме и заштитиме преку институционални и културни промени - 16 дена активизам против насилство врз жените 25 November 2018

Насилството врз жените претставува горлив глобален проблем, кој не ја одминува и нашата држава. Во услови кога светските движења како #metoo, #hearmetoo, или #сегакажувам и #tanitegoj во Македонија успеаја да направат одредени придвижувања за да зголеми свесноста за насилството врз жените и да се работи на негова елиминација, сепак борбата не е добиена и останува уште многу да се направи и...

Со утврдувањето дискриминација кон Никола Груевски, Комисијата за заштита од дискриминација покажа селективно и непрофесионално работење 21 November 2018

Со последното мислење на Комисијата за заштита од дискриминација со кое се утврди дискриминација од страна на Основниот суд Скопје 1 и судијката Добрила Кацарска преку непочитување на правото на фер постапка на осудениот на две години затвор, Никола Груевски, во предметот „Тенк“, целосно се доведуваа во прашања кредибилноста за вршењето на мандатот на ова институција. Комисијата не само што...

​Маршот на толеранција со пораки против насилничко општество 18 November 2018

Повикот за акција против сите форми на насилство и против насилничко општество беше централна порака на учесниците на денешниот Марш на толеранција. Политичко-општествените случувања во изминативе децении создадоа контекст во кој премногу често се прибегнува кон употреба на разни форми на насилство и каде омразата континуирано ја разорува кревката општествена кохезија во нашата земја. Од тие...

Марш на толеранција 2018 - Викни силно против насилно! 16 November 2018

Во пресрет на Меѓународниот ден на толеранција (16ти ноември), Хелсиншкиот комитет за човекови права го организира десеттиот Марш на толеранција, кој ќе се одржи во недела, 18 ноември, 2018 година, со почеток во 12 часот пред Музеј на Град Скопје. 

Политичко-општествените случувања во изминативе децении создадоа контекст во кој премногу често се прибегнува кон употреба на разни форми на...

Остра осуда за пропустите и неажурноста на институциите кои резултираа со бегство на осудениот Никола Груевски 15 November 2018

 Најостро ги осудуваме пропустите, неажурноста и непочитувањето на одредбите од Законот за извршување   на санкции и Правилникот за начинот на вршење на полициските работи од страна на Основниот суд Скопје  1 и Министерството за внатрешни работи, кои резултираа со напуштање на земјата од страна на осуденото лице Никола Груевски и неможност да се изврши правосилната пресуда...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo