Corner Соопштенија

Повик за учесници на младинските работилници „Обични херои“ 14 November 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија заедно со Центарот за пост-конфликтно истражување од Сараево, Босна и Херцеговина, со цел да придонесат кон подобро разбирање на процесите на транзиција и консолидација на демократијата во пост-конфликтните општества, како и со цел да се споделат теоретски и практични знаења за колективните и индивидуалните состојби во време на...

Кампања против говорот на омраза 13 November 2016

Што е говор на омраза? Од каде потекнува и кого засега? Кој е жртва, а кој е сторител? Како да го искорениме? Кој е одговорен, а кој треба да одговара? Дваесет истакнати и прекрасни индивидуи, сите посебни на свој начин, дадоа одговори на овие и други прашања. Тие ја споделија својата порака против говорот на омраза, под заедничкото мото дека омразата е слабост. Заземете ваш став, бидејќи...

Осми „Марш на толеранција“! 13 November 2016

Во пресрет на Меѓународниот ден на толеранција (16ти ноември), Хелсиншкиот комитет за човекови права, со поддршката на организациите во Платформата против говор на омраза, го организира осмиот Марш на толеранција, кој ќе се одржи на 13ти ноември, 2016 година, недела, со почеток во 12 часот од Музеј на Град Скопје. 

Под слоганот „Омразата е слабост“, годинешниот Марш го посветуваме на...

Повик за подготовка на видео-игри 04 November 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот “Поддршка на граѓанското општество во креирање политики за социјална кохезија и различности” објавува повик за подготовка на 2 (две) видео игри за недискриминација за млади на возраст од 10 до 15 години со цел подигање на свеста кај младите за проблемите на лицата со попреченост и за подигање на свеста за...

Повик за подготовка на анализа за лица со интелектуална попреченост 04 November 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот “Поддршка на граѓанското општество во креирање политики за социјална кохезија и различности” објавува повик за изработка на анализа заснована на истражувачки прикази и документи за јавни политики, со препораки што ќе ја унапредат грижата за лицата со интелектуална попреченост.

Цел на проектот е да се поддржи...

Институционален молк за детските бракови 03 November 2016

. . .Алмира имаше 16 години кога замина од дома со цел да живее со Дестан, со кој стапи во заедница по традиционалните обичаи на ромското живеење.  Алмира престана да го посетува училиштето бидејќи верувала дека не е повеќе потребно откако се омажи - сите нејзини потреби ќе бидат исполнети во иднина од страна на Дестан, кој како сопруг ќе има обврска да работи, а таа ќе треба само да се...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo