Corner Соопштенија

ПРЕС: Европски ден на жртвите од криминал од омраза 21 July 2015

Хелсиншкиот комитет за човекови права има чест да Ве покани на прес-конференција која ќе се одржи на 22 јули 2015 г. (среда) од 12:00 часот во просториите на Комитетот (ул. Наум Наумовски Борче бр. 83, Скопје). Прес-конференцијата е посветена на 22 јули, предложен за „Европски ден на жртвите од криминал од омраза“ од страна на Советот на Европа.

Преку тековниот проект „Унапредување на...

Вработување на 600 нови полицајци во Министерството за внатрешни работи 15 July 2015

На 10 јули 2015 г., МВР објави оглас за вработување на 652 извршители, од кои 600 на работно место „Полицаец“. Огласот следува по огласите за вработување на 300 полицајци во 2012 и 400 полицајци во 2013 г. Според тоа, за 3 години, МВР ќе се јави како работодавач на нови 1.300 полицајци. Во ноември 2013 г. Хелсиншкиот комитет до МВР испрати барање на информации за вкупниот број на вработени лица...

Повик за аплицирање - Школа за човекови права за млади од 18 до 24 години 03 July 2015

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија (МХК) и Институтот за човекови права во соработка со Институтот за човекови права и мир од Каен, регион Долна Нормандија, Република Франција организира школа за човекови права за млади од двете држави. На овогодинешната школа ќе бидат опфатени две генерални теми:

-  Слобода на изразување и слобода на медиуми

-  Говор и...

Меѓународен ден за поддршка на жртвите од тортура 26 June 2015

Денес, 26 јуни, сe одбележува меѓународниот ден за поддршка на жртвите од мачење и друго сурово, нечовечно или понижувачко постапување и казнување. Во своето обраќање до нациите, генералниот секретар на Обединетите порача дека подемот на насилниот екстремизам и досега незабележаното ниво на присилно раселување во светот налагаат сеопфатен одговор од страна на државите. Важен аспект од таквиот...

Државата има обврска да ги заштити мигрантите 15 June 2015

На 24 април 2015 година, во близина на Велес воз усмрти 14 мигранти-бегалци од кои најмалку двајца беа малолетни лица. На 23 мај, на шините покрај Демир Капија беше усмртен уште еден малолетник. Во последните 10 месеци усмртени беа најмалку 28 странци, вклучително бебиња, деца и жени кои ги напуштаат матичните држави од Западна Азија и Централна Африка и транзитираат преку територијата на...

Информација за уапсени, приведени и притворени лица по протестите на 5 мај 2015 година 14 May 2015

Од досегашните информации со кои располага Хелсиншкиот комитет, за периодот од 05.05.2015 година до 14.05.2015 година уапсени се вкупно 42 лица, од кои 12 лица се во притвор, 1 лице е во куќен притвор, 1 лице е во бегство, а за 3 лица се чека да бидат изведени пред судија на претходна постапка кој ќе одлучува дали ќе им определи притвор. Од притворените лица, 7 се студенти, од кои 2 лица се...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo