Corner Соопштенија

Повик за ангажман на експерт/ка за подготовка на методологија за анализа на говор на омраза во избрани локални средини 18 February 2019

I. ОПШТИ ИНФОРМАЦИИ

Хелсиншкиот комитет за човекови права во декември 2018 година отпочна со спроведување на проектот „Следење на говор на омраза на локално ниво”, финансиран од страна на Фондацијата отворено општество - Македонија.

Главната цел на овој проект е обезбедување на систем за следење на говорот на омраза на локално нивно во избраните општини. Веќе воспоставената методологија на МХК...

Повик за изработка на видеа за проектот „Живот зад решетки!" 12 February 2019

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, во рамките на проектот „Живот зад решетки!" поддржан од страна на Амбасадата на САД во Македонија, објавува повик за изработка на пет (5) видеа. Видеата ќе бидат објавени на YouTube каналот на Хелсиншкиот комитет за човекови права, на веб-страната на Хелсиншкиот комитет за човекови права, Фејсбук и на Твитер. Видеата ќе бидат во...

​Хелсиншки се подготвува за темелен мониторинг на условите во затворите 11 February 2019

Хелсиншкиот комитет за човекови права започна со подготовки за систематизирано набљудување на условите во сите казнено-поправни установи во државата, со посебен фокус на почитувањето на човековите права и човековото достоинство на лицата кои издржуваат казна затвор. Комитетот ќе ги испрати извештаите од мониторингот до сите релевантни државни институции, со препораки за подобрување на...

Петгодишната неправда пред исправање: Усвојување на новиот закон за абортус веднаш и едногласно! 31 January 2019

Невладините организации - поборници за правата на жените и за родовата еднаквост го поздравуваат усвојувањето на Предлог-законот за прекинување на бременоста од страна на Владата, во чие изготвување учествуваа и претставници и претставнички на самите граѓански организации. Уште од донесувањето на рестриктивниот закон за абортус во 2013 година, граѓанските организации, медицинската јавност и...

Сите препораки од Хелсиншкиот комитет влегоа во финалниот извештај од УПР 29 January 2019

Работната група при Советот за човекови права на Обединетите Нации на денешната 32-ра седница ќе го усвои извештајот од третиот периодичен преглед (УПР) за состојбата со човековите права во Република Македонија. Извештајот содржи 169 препораки на десетина теми/прашања.

Хелсиншкиот комитет за човекови права учествуваше во изработка на два извештаи (еден посебен и еден во рамки на Мрежата за...

Брифинг за реформите во кривично - правното законодавство 29 January 2019

Во рамките на проектот „ЗА ПРАВДА“ (FOR JUSTICE) на 28 јануари 2019 година се одржа брифинг за новинари на кој беа споделени досегашните наоди произлезени од следењето на Стратегијата за реформи во правосудството (2017-2022) и Акцискиот план. Овој проект го спроведуваат шест граѓански здруженија (Хелсиншки Комитет за човекови права на Република Македонија, како носител на проектот, Институт за...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo