Corner Соопштенија

​Промоција на интернет платформа за антикорупција 05 December 2018

По повод Меѓународниот ден на борбата против корупцијата, Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ќе ја промовира интернет платформата prijavikorupcija.mk пред студентите на Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје.

На настанот кој ќе се одржи на 6 декември 2018 (четврток) со почеток во 10 часот, во аулата на Правниот факултет при УКИМ, изјави за медиумите ќе дадат...

Повик за набавка на услуги за изработка на софтверско решение за надградба на интернет портал 04 December 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија објавува јавен повик за набавка на услуги за изработка на софтверско решение за надградба на интернет порталот www.govornaomraza.mk согласно Договорот за грант “Зајакнување на механизмите на заштита против говорот на омраза” финансиран од страна на National Endowment for Democracy (NED).

Детали за спецификацијата на набавката,...

Отчетност и одговорност за пропустите и неажурноста на институциите кои резултираа со бегство на осудениот Никола Груевски 04 December 2018

Најостро ја осудуваме неажурноста на институциите во спроведувањето на истрагите поврзани со утврдување на пропустите и одговорноста за бегството на поранешниот премиер Никола Груевски.

Бараме истрагите итно да завршат, и тоа во рок од 10 дена, и да се утврди одговорност за пропустите, евентуалното непостапување или соучество. Во спротивно ќе бараме политичка одговорност на највисоките...

Лицата со попреченост остануваат попречени од целосно учество во општествениот живот 03 December 2018

По повод уште едно одбележување на меѓународниот ден на лицата со попреченост, 3 Декември, Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ги нагласува позитивните, но и негативните случувања поврзани со состојбата на лицата со попреченост во изминатава година.

Процесот на деинституционализација во 2018-та го имаше својот најголем развој почнувајќи од инклузивното изготвување, но и...

Ја започнуваме кампањата „Не суди кој кого љуби!“ 30 November 2018

Од денеска започнува националната кампања против насилство и дискриминација на ЛГБТИ луѓето под мотото „Не суди кој кого љуби!“, во која учествуваат пратеници од различни политички партии, членови на Интерпартиската парламентарна група за унапредување на ЛГБТИ правата. Целта на кампањата е да ја зголеми јавната свест за проблемот со насилството засновано на сексуалната ориентација и родовиот...

Промовиран првиот периодичен извештај за работата на АВМУ и АЕК во рамки на проектот PROformance Watch II 29 November 2018

Евротинк – Центар за европски стратегии, НВО Инфоцентар, Транспарентност Македонија и Хелсиншкиот комитет за човекови права, денеска го презентираа првиот периодичен мониторинг извештај за работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), во рамки на проектот „Мониторинг на ефикасноста, ефективноста, транспарентноста и...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo