Corner Соопштенија

Граѓанска акција „Ние одлучуваме!“: Одработувањето на „Денот на дрвото“ не смее да биде на 10-ти декември, пред денот на гласањето на парламентарните избори 30 November 2016

Граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ ја информира јавноста дека се добиени информации од вработени во државната администрација за одработувањето на денешниот ‘Ден на дрвото’, што најверoјатно ќе се случи во сабота, на 10 декември 2016 година, еден ден пред закажаните парламентарни избори.

Сметаме дека одлуката оваа акција ‘Ден на дрвото’ да биде спроведена на денешен датум, во тек на изборната...

Колумна: Омраза – патот кој не те води никаде! 29 November 2016

Замислен, погледот ми запрел на прозорецот, го гледам наспроти себе градот задушен во смог и атмосферата која ти дава чувство на тмурност, лисјата се веќе паднати, напати поминува по некое возило, пејсажот ти дава застрашувачко чувство, едно од оние чувства во кои омразата ги обзела сите, а надежта за овој свет е замрена. Моите мисли се соединуваат со пејсажот и размислувам за луѓето,...

25-ти Ноември - Меѓународен ден за борба против насилство врз жените 25 November 2016

Денес се одбележува Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените. Тргнувајќи од потребата за посебна потреба на заштита на жените од овој вид на насилство, Генералното собрание на Обединетите Нации со резолуција 54/134 на 17ти декември 1999 година го утврди 25-ти Ноември за Меѓународен ден за борба против насилство врз жените.

Насилството врз жените продолжува да биде сериозен...

Говор на омраза на Музејот на албанската азбука во Битола! 24 November 2016

Платформата против говор на омраза[1] го осудува настанот во кој е демолиран Музејот на албанската азбука во Битола[2]. Имено, на Денот на албанската азбука 22ри ноември, во доцните вечерни часови непознати сторители го вандализирале Музејот на албанската азбука во Битола, притоа испишувајќи текст кој содржи говор на омраза врз етничка припадност односно упатува навредливи и понижувачки пораки...

Детските права сериозно да бидат сфатени од страна на државата 20 November 2016

Меѓународниот ден на децата, кој се одбележува секоја година на 20 ноември, има за цел да потсети на обврските на државите утврдени во Конвенцијата за правата на детето во насока на унапредување и зацврстување на националната правна рамка за обезбедување подобри услови и заштита на децата. 

Децата претставуваат високо ранлива општествена група која што лесно може да биде изложена на...

Продолжен рок за повикот за подготовка на видео-игри 14 November 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија го продолжува рокот на јавниот повик за подготовка на 2 (две) видео игри за недискриминација за млади на возраст од 10 до 15 години со цел подигање на свеста кај младите за проблемите на лицата со попреченост и за подигање на свеста за етничките различности и толеранцијата за дополнителни четири дена. Повикот е во рамките на проектот...
Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo