Corner Соопштенија

Колумна: Споделување, а не уништување на вредното! 07 February 2017

Во многу мои презентации за Македонија, кои сум ги споделувала на разни интернационални настани, мојот роден град Битола сум го споменувала со гордост поради тоа што бил град на дипломатијата, град на културата, град со европски вредности, мултиетнички град за што сведочат бројните цркви (католички и православни), џамии, спомен плочата поставена од битолчани и битолчанки како потсетување за...

Барање за демант, извинување и јавно повлекување за напад над Хелсиншкиот комитет 06 February 2017

Барањето е испратено до медиумите што на 4 февруари објавија статија под наслов „Организациите на Сорос со години наназад добивале милионски суми пред изборите во Македонија“

Врз основа на член 16, ставови 4 и 5 од Уставот на Република Македонија и членовите 13 и 14 од Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета, Хелсиншкиот комитет го поднесува следново

Барање за објавување на...

Утврдено прекршување на работничките права на текстилните работнички во Кочани 03 February 2017

Државниот инспекторат за труд утврди прекршување на работничките права на текстилните работнички во ДПТУ ДЕЛИКАТЕС ГРУП ДООЕЛ Кочани. По добиени сознанија за прекршување на работничките права во делот на исплата на додаток на плата за поминати работни часови на ден на неделен одмор и додаток на плата за поминати работни часови во денови на празници и неработни денови, Хелсиншкиот комитет до...

Избришани навредливите графити и кукастите крстови во ОУ Ѓорѓи Сугарев во Битола 27 January 2017

По објавувањето во јавност на случајот на дискриминација и говор на омраза изразен преку нацртани кукасти крстови и испишани графити “Смрт за Ѓупци” и “Умрете Ѓупци” на ѕидовите на ОУ Ѓорѓи Сугарев во Битола, кои упатуваа повик за насилство кон ромската етничка заедница, ОУ Ѓорѓи Сугарев веднаш започна со бришење, односно покривање на испишаните пораки и нацртаните кукасти крстови.

Хелсиншкиот...

Говор на омраза во основното училиште Ѓорѓи Сугарев во Битола 21 January 2017

Неформална група граѓани - претставници на ромската заедница од општина Битола, како и здруженијата на граѓани кои работат на застапување на правата на Ромите, ја искажуваат својата сериозна загриженост за нацртаните кукасти крстови и испишаните графити "Смрт за Ѓупци" и "Умрете Ѓупци" на ѕидовите на ОУ "Ѓорѓи Сугарев" - Битола.

Имено, графитите биле забележани на ден 19.01.2017 година и...

Повик за пријавување за подготовка на анализа/докумнти за јавна политика за правата на Ромите 20 January 2017

Општи информации

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот “Поддршка на граѓанското општество во креирање политики за социјална кохезија и различности” објавува повик за изработка на анализа заснована на истражувачки прикази и документи за јавни политики, со препораки што ќе ја унапредат грижата за Ромите.

Цел на проектот е да се поддржи развој на...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo