Corner Соопштенија

Отворена канцеларија: Пријави повреда на избирачко право! 10 December 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ги известува граѓаните дека во недела, 11 декември 2016 година, канцеларијата на Комитетот ќе биде отворена во текот на целиот ден со цел да им овозможи на граѓаните да пријават  повреда на избирачкото право за време на Предвремените парламентарни избори.

Комитетот ги охрабрува сите граѓани кои сметаат дека нивното избирачко...

Дистанцирање на проф. д-р Беким Кадриу, член на Комисијата за заштита од дискриминација од мислењето за Миленко Неделковски 09 December 2016

  • По соопштението на Мрежата за заштита од дискриминација по повод мислењето на Комисијата за заштита од дискриминација (КЗД) за Миленко Неделковски, проф. д-р Беким Кадриу, член на КЗД, испрати реакција до Мрежата со која јавно се дистанцираше од мислењето.

    На 06.12.2016 година Мрежата за заштита од дискриминација со соопштение до јавноста, мислењето на КЗД со кое не утврдува дискриминација...

Меѓународен ден на човековите права 09 December 2016

Под слоганот „Застани во одбрана на нечии права“, утре 10 декември, во земјите членки на Обединетите нации се одбележува Меѓународниот ден на човековите права. Во своето обраќање до нациите, генералниот секретар на ОН Бан Ки Мун порача дека „Сите ние можеме и мораме секојдневно да дејствуваме во насока на унапредување на човековите права за луѓето околу нас“.

Високиот комесар за човекови права...

Јавно извинување од Сулејман Мехази 07 December 2016

„Почитувани пријатели, читатели на различни портали!

Комисијата за заштита од дискриминација на Република Македонија на датум 24.11.2016 има добиено претставка од страна на Хелсиншкиот1 Комитет за Човекови Права на Република Македонија, против мене, Сулејман Мехези.

Оваа Комисија за Заштита и Дискриминација2 ме натовари за колумната, мојот текст објавен на порталот од Албанија „Минерва“, објавен...

Комисијата за заштита од дискриминација одбива да го препознае дискриминаторскиот говор на Миленко Неделковски 06 December 2016

Мрежата за заштита од дискриминација остро реагира на мислењето бр. 08-1651/1 од 17.10.2016  на Комисијата за заштита од дискриминација по претставката на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги поднесена против новинарот Миленко Неделковски,  за сторена дискриминација врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет во неговата емисија Миленко Неделковски Шоу на...

Видливата невидливост на попреченоста: За нееднаквоста на семејствата на лицата со попреченост 02 December 2016

„Не треба државата да те докрајчува, туку да ти создаде услови да живееш и просперираш

Стефан, татко на дете со попреченост

„Немаме добиено социјална помош веќе два-три месеци. И кога конечно ќе решат да уплатат, плаќаат само за еден месец, не за три. Често е така. Понекогаш не можам ни лекови да купам за детето.

Петра, мајка на дете со интелектуална попреченост

Обележувањето на 3-ти декември - ...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo