Corner Соопштенија

Бараме осуда за насилството и казна за насилниците! 24 October 2014

На 23.10.2014г., ЛГБТИ Центарот за поддршка – Хелсиншки комитет за човекови права на Република Македонија, организираше прослава по повод две години од отворањето на организацијата. Забавата беше организирана во кафе барот ,,Дамар‘‘ во Старата скопска чаршија. Во 21:20-21:30 часот, група од околу триесет млади луѓе пристапија од двете страни на улицата на која гледа кафе барот.  Лицата кои...

Фекална вода за осудените и притворени лица во Затвор Куманово 20 October 2014

Во текот на 2014 година до Хелсиншкиот комитет за човекови права се обраќаа осудени лица кои издржуваат затворска казна во Затвор Куманово. Затворот беше пуштен во употреба во септември 2013 година, а од страна на властите беше промовиран како установа која ги исполнува европските стандарди. Меѓу другото, беше објавено дека затворот има свој посебен систем за водоснабдување и затоплување на...

Пировска: Меѓу многуте политички затвореници во Македонија има и новинари 16 October 2014

Невладината организација ,,Цивил‘‘ и Фондацијата ,,Фридрих Еберт‘‘ - канцеларијата во Скопје ја организираа дискусијата на тема „Слобода на говор и медиуми во Македонија: Предизвици и решенија“ во среда, 15 октомври, во ГЕМ Клуб (Скопје, Стара Чаршија). Специјален гостин на овој настан беше г. Кристијан Мир, Извршен директор на Репортери без граници Германија. 

На оваа дискусија, извршната...

Гласна најава за воведување на полициска држава! 10 October 2014

Скандалозното приведување на речиси сите судии и други вработени во Одделението за прекршоци во Основен суд Скопје 1 Скопје, поради наводно основано сомневање за злоупотреба на службена положба и овластување во полициската акција наречена „Јустиција“, ја потресе македонската јавност.  

Повторно со кршење на Уставот и Законот за кривична постапка полицијата на сопствена иницијатива и без...

Уставен судија смета дека абортусот е убиство 09 October 2014

Вчера Уставниот суд ја отфрли иницијативата за оценување на уставноста и законитоста на неколку членови на Законот за прекинување на бременоста која беше доставена пред една година од ХЕРА, Хелсиншкиот комитет за човекови права, Реактор,  Коалицијата „Сексуални и здравствени права“ и проф. Ристова – Астеруд.

Иако ќе се почека на официјалното образложение, јавноста мора биде известена дека...

Одговорните институции неми за состојбата на измачуваното глувонемо дете 07 October 2014

Хелсиншкиот комитет за човекови права на 30 јуни 2014 се обрати до јавноста и надлежните институции за глувонемото дете - жртва на тортура од страна на ЈУ Завод за заштита и рехабилитација Бања Бањско. Претставници на Хелсиншкиот комитет, во тој временски период ја посетија здравствената установа и им се даде можност да остварат средба со малолетното дете. Според медицинската документација,...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo