Corner Соопштенија

Викторија - изложба на фотографии од жртви на родово базирано насилство 08 December 2018

По повод 16 дена активизам против родово базирано насилство, ве покануваме на изложба на фотографии – ,,Викторија’’, која ќе се одржи на 8 декември 2018 година во 20:00 часот, во организација на Хелсиншкиот комитет за човекови права и ЛГБТИ центарот за поддршка Скопје, во соработка со Шелтер центарот “Сигурна куќа” и платформата за феминизам “Медуза”. Изложбата ќе биде поставена во кафе бар...

Хелсиншкиот комитет ја промовираше интернет платформата prijavikorupcija.mk 06 December 2018

Во пресрет на Меѓународниот ден на борбата против корупцијата, 9-ти Декември, Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија денеска ја промовираше интернет платформата prijavikorupcija.mk на Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје. Студентите и професорите имаа можност директно да се информираат и да ја тестираат платформата на штандови поставени во факултетите во...

​Промоција на интернет платформа за антикорупција 05 December 2018

По повод Меѓународниот ден на борбата против корупцијата, Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ќе ја промовира интернет платформата prijavikorupcija.mk пред студентите на Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје.

На настанот кој ќе се одржи на 6 декември 2018 (четврток) со почеток во 10 часот, во аулата на Правниот факултет при УКИМ, изјави за медиумите ќе дадат...

Повик за набавка на услуги за изработка на софтверско решение за надградба на интернет портал 04 December 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија објавува јавен повик за набавка на услуги за изработка на софтверско решение за надградба на интернет порталот www.govornaomraza.mk согласно Договорот за грант “Зајакнување на механизмите на заштита против говорот на омраза” финансиран од страна на National Endowment for Democracy (NED).

Детали за спецификацијата на набавката,...

Отчетност и одговорност за пропустите и неажурноста на институциите кои резултираа со бегство на осудениот Никола Груевски 04 December 2018

Најостро ја осудуваме неажурноста на институциите во спроведувањето на истрагите поврзани со утврдување на пропустите и одговорноста за бегството на поранешниот премиер Никола Груевски.

Бараме истрагите итно да завршат, и тоа во рок од 10 дена, и да се утврди одговорност за пропустите, евентуалното непостапување или соучество. Во спротивно ќе бараме политичка одговорност на највисоките...

Лицата со попреченост остануваат попречени од целосно учество во општествениот живот 03 December 2018

По повод уште едно одбележување на меѓународниот ден на лицата со попреченост, 3 Декември, Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ги нагласува позитивните, но и негативните случувања поврзани со состојбата на лицата со попреченост во изминатава година.

Процесот на деинституционализација во 2018-та го имаше својот најголем развој почнувајќи од инклузивното изготвување, но и...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo