Corner Соопштенија

61 носител на функција ја поддржаа Декларацијата против корупција! 29 January 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права со задоволство Ве информира дека Декларацијата за борба против корупцијата досега e потпишана од страна на Јавниот обвинител на Република Македонија, Љубомир Јовески, јавната обвинителка за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, Катица Јанева, 18 министри и еден заменик-министер во...

Реакција за оданочувањето на физичките лица со ДДВ 29 January 2018

Ние долупотпишаните сакаме да ја информираме јавноста и да дадеме препораки до надлежните институции во врска со оданочувањето на физичките лица со ДДВ во рамки на постојаната регулатива, кое е проблематично, од неколку аспекти.

Ова соопштение за јавност е во функција на подобрување на владеењето на правото, зајакнување на правната сигурност, подобрувањето на услугите од страна на јавниот...

Произволно и неуедначено толкување на одредбите за регрес за годишен одмор за оние кои користеле породилно отсуство 25 January 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права остро реагира на погрешнa примена на одредбите кои се однесуваат на регрес на годишен одмор за работниците кои користеле породилно отсуство, кои во Република Македонија се најчесто жените.

Во изминатиот период Хелсиншкиот комитет регистрираше случаи на различна примена на одредбите од колективниот договор за стопанството кои се однесуваат на регресот на...

​Повик за учество на обука за мониторинг на судски рочишта 24 January 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права, во рамките на својот мандат за заштита, промоција и унапредување на човековите права во Република Македонија врши мониторирање на судски рочишта. 

За таа цел, Хелсиншкиот комитет објавува јавен повик за учество на обука за мониторинг на судски рочишта во Скопје.

На обуката ќе можат да се пријават:

-млади ентузијасти со завршени додипломски студии во...

Исплатата на регрес за годишен одмор останува горлив проблем во тесктилната, кожарската и чевларската индустрија 11 January 2018

Согласно Општиот колективен договор за стопанството, вработените во приватниот сектор, вклучително и вработените во текстилната, кожарската и чевларската индустрија, во 2017 година имаа право на регрес за годишен одмор или во јавноста познат како К-15. Исплатата на регресот се врши до крајот на годината во висина од најмалку 40% од основицата, под услов работникот да работел најмалку 6 месеци...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo