Corner Соопштенија

Одлука на Претседателот да не го довери мандатот на кандидат на партиите што имаат мнозинство во Собранието 01 March 2017

Oдлуката на Претседателот на Република Македонија Ѓорѓе Иванов да не го довери мандатот на кандидатот на партиите што имаат мнозинство во Собранието, претставува директно кршење на Уставот на РМ и е пречекорување на неговите уставни овластувања, а спротивно на волјата на граѓаните. Оваа одлука истовремено е директно негирање на волјата на мнозинството граѓани за формирање мнозинска политичка...

ЈАВЕН ПОВИК: Набавка на услуги од агенција за односи со јавност 28 February 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, во рамките на проектот „ПОМОШ НА РУТАТА – Поттикнување на заштитата на човековите права на мигрантите што поминуваат низ Македонија и Србија“,  објавува јавен повик за услуги од агенција за односи со јавност.

Главната цел на овој ангажман е насочување кон населението во општините и градовите низ кои мигрантите престојуваат или...

ДПТУ ДЕЛИКАТЕС ГРУП ДООЕЛ Кочани им исплати на работничките додаток на плата за работа во денови на празници 20 February 2017

ДПТУ ДЕЛИКАТЕС ГРУП ДООЕЛ Кочани постапи по задолжувањето на Државниот инспектор за труд ПЕ Кочани и им исплати на работничките додаток на плата за работа во денови на празници и неработни денови, согласно чл. 24, став 2 од Општиот колективен договор за приватен сектор од областа на стопанството.

Имено, по добиени сознанија за прекршување на работничките права во делот на исплата на додаток...

Колумна: Неколку размисли околу говорот на омраза 15 February 2017

Пишува: Анастасија Петревска 

„Кого мразам? Евреите, ми доаѓа да кажам (...)

За Евреите го знам само тоа што ме учеше мојот дедо: Тие се еден безбожен народ пар екселанс (...) И кога бев доволно пораснат за да сфатам, тој ме потсетуваше дека Евреинот не е само суетен како Шпанец, неук како Хрват, алчен како Левантинец, неблагодарен како Малтежанин, безобразен како Циганин, нечист како...

Базенот во Шуто Оризари не ги решава проблемите на Ромите 10 February 2017

Мрежата за заштита од дискриминација остро реагира на огласот за доделување јавна набавка за изградба на отворен пливачки базен во oпштина Шуто Оризари, објавен од Агенцијата за млади и спорт.  Проценетата вредност на договорот за јавна набавка за изградба на отворениот пливачки базен изнесува 38.135.593,30 денари или преку 600.000 евра.

Потсетуваме дека голем дел општина Шуто Оризари...

Јавното обвинителство води неефикасна и нетранспарентна истрага за случајот на Тамара Димовска 09 February 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија остро реагира на инертноста која јавното обвинителство ја покажува во случајот на Тамара Димовска, која поради огромниот пропуст и незаконитото постапување на Фондот за здравствено осигурување почина на 09.02.2015 година. 

Хелсиншкиот комитет за човекови права по смртта на Тамара изготви  и поднесе кривични пријави против...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo