Corner Соопштенија

Основниот суд да не се вмешува во автономијата на Специјалното јавно обвинителство 31 March 2016

Вчера, 30 март 2016 година, Основниот суд Скопје 1 одби да издаде наредба за претрес по доставено барање од страна на Специјалното јавно обвинителство (СЈО) во т.н. предмет „Тврдина“ против Г.Г. за уништување на опрема за прислушување*.  Според судијата на претходна постапка**,  несогласноста за издавање на наредбата се заснова на две причини:1) СЈО нема стварна надлежност да бара...

Покана за консултативен состанок- Заштита на правата на обвинетите 30 March 2016

Хелсиншкиот комитет има чест да ве покани на консултативен состанок во рамките на регионалниот проект „Унапредување на заштитата на правата на обвинетите во Босна и Херцеговина, Србија, Косово, Македонија и Албанија“, координиран од страна на Хелсиншкиот комитет на Република Српска, со поддршка на Канцеларијата на Американската адвокатска комора во Скопје. Состанокот ќе се одржи на 04 април...

Повик за граѓански организации 25 March 2016

Грантовата шема има вкупен фонд од 4.786.744 денари, додека пак максималниот износ по поединечен грант е 614.000 денари. Повикот е отворен за граѓански организации активни на локално и национално ниво, при што во грантовата шема ќе бидат вклучени најмалку 8 граѓански организации. Предлог-проектите треба да бидат во времетраење од 15 месеци.

Право на учество на повикот имаат граѓански организации...

Затворена седница на Уставниот суд и контра-протест 15 March 2016

Денес, 15 март 2016 година, на веб страницата на Уставниот суд беше дополнето известувањето за одржувањето на утрешната 7-ма седница на Судот. Според известувањето, Уставниот суд наводно одлучил седницата да биде затворена за јавноста. Според Член 83 од Деловникот на Уставниот суд работата на Судот е јавна. Членот 85 утврдува дека јавноста може да се исклучи ако тоа го бараат интересите на...

Уставниот суд во одбрана на изборниот криминал 24 February 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија остро реагира на одлуката на Уставниот суд за поведување постапка за оценување на уставноста на Законот за изменување и дополнување на Законот за помилување(„Службен весник на Република Македонија бр.12/2009“).  Оваа одлука практично претставува најава за она што на следната седница ќе се случи, а тоа е укинување на Законот со...

ПОКАНА: Третман кон лицата со ментални здравствени проблеми во Западниот Балкан 28 January 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија има чест да ве покани на завршна конференција во рамки на проектот „Регионално дејствување за подобрување на третманот кон лицата со ментални здравствени проблеми“, поддржан од страна на Швајцарската Конфедерација, претставувана од Министерството за надворешни работи, преку Одделот за човекова безбедност, а спроведен во партнерство...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo