Corner Соопштенија

Оглас за соработник/чка на проект 18 June 2019

За потребите на спроведување на своите активности, Хелсиншкиот комитет за човекови права објавува:

Оглас за соработник/чка на проект  


Опис на работни задачи и обврски:

Административно-техничка поддршка на проект;

Комуникација со проектни координатори и проектни партнери;

Поддршка во изработка на проектна документација, архивирање и евиденција и поддршка во организација на настани;

...

Call for Applications Summer School and Project “Challenge History 3 – React for the Future” Follow up 13 June 2019

15-21 July, 2019 

Place: Ohrid, Republic of North Macedonia

Deadline for Applications: 21 June 2019

The Helsinki Committee for Human Rights of the Republic of Macedonia and its project partners[1] are pleased to announce the call for applications for the Summer School of “Challenge History 3 – React for the Future” Follow up, which will be held 15-21 July 2019 Ohrid, Republic of North...

Институциите да го санкционираат поттикнувањето на насилство и ширењето меѓуетничка омраза 03 June 2019

По повод вчерашната прослава на ракометниот клуб “Вардар” до Хелсиншкиот комитет за човекови права пристигнаа голем број пријави за регистриран говор на омраза од страна на навивачките групи на градскиот плоштад и на социјалните медиуми. Исто така, забележан е говор на омраза и во другите градови во државата. Сите пријави се уредно регистрирани од страна на Комитетот, по што ќе следи соодветна...

Оглас за негувател/ка 01 June 2019

Шелтер центар Сигурна куќа, кој е во склоп на Хелсиншкиот Комитет за човекови права – ЛГБТИ Центарот за поддршка објавува оглас за ангажирање на еден/а негувател/ка..

Опис на работни задачи и обврски:

Постојана поддршка во работата на менаџерот на Сигурната куќа и стручните работници;

Постојано мониторирање на живеењето и здравјето на корисниците во Сигурната куќа;

Помагање на корисниците во...

Блупринт група: Донесените закони се добра основа за промени, потребна е доследна имплементација 30 May 2019

Наодите од третиот мониторинг бриф на проектот ,,За правда’’ и оценките од последниот извештај на Европската комисија беа тема на денешната прес конференција на Блупринт групата за реформи во правосудството.

Од аспект на транспарентноста, во периодот март-мај 2019, процесот на носење на Закони беше задоволителен

Извршната директорка на Хелсиншкиот комитет, Уранија Пировска, се осврна на...

Регионални напори за унапредување на човековите права на South Еast Еurope Legal Days 28 May 2019

Претставнички на Хелсиншкиот комитет за човекови права и ЛГБТИ центарот за поддршка учествуваа на конференцијата South Еast Еurope Legal Days, која деновиве се одржува во Белград со цел да се унапредат човековите права во регионот. Ова е прв регионалeн настан од ваков вид каде што граѓанските организации, институциите кои работат на промоција и заштита на човековите права, образовните и други...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo