Corner Соопштенија

Што значи да се биде родител на дете со комбинирани пречки 26 April 2017

Пишува: Родител на дете со комбинирани пречки во моторниот и менталниот развој

Мојот 11 годишен син е дете со тешки комбинирани пречки во моторниот и менталниот развој. Тој е роден со дијагноза Конгенитален хидроцефалус, кој беше откриен во 38-та гестациска недела. Откако се породив, докторите на неврохирургија одреден период го следеа бебето, но не прифатија да го оперират. Го водеа со...

Истражување на јавното мислење - Правосудство, човекови права и борба против корупција 24 April 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права и Институтот за европска политика во рамки на проектот „Мрежа 23+“ одржаа прес-конференција на која беа презентирани наодите од истражувањето на јавното мислење од Поглавјето 23 на ЕУ- Правосудство, основни човекови права и борба против корупција.

Истражувањето дава одговор за познавањето на уставно загарантираните права и механизмите за нивна заштита и...

Колумна: Дали едно дерби може да се нарече дерби без говор на омраза? 24 April 2017

Пишува: Адриана Селмани

Фудбалот е најпопуларниот и најгледаниот спорт во светот.

Да се биде навивач во спортот е добро за вашето здравје. Ова е потврдено во студија неодамна спроведена во Соединетите Американски Држави, според која навивањето поттикнува среќа преку тимскиот дух. 

Да навиваш за еден тим (или спорт) е прекрасно чувство. Да се биде навивач ни помага и да ги подобриме односите...

Покана за прес: Истражување на јавното мислење - Правосудство, човекови права и борба против корупција 21 April 2017

Во име на Мрежа 23+, Хелсиншкиот комитет за човекови права и Институтот за европска политика имаат чест да Ве поканат на прес-конференција која ќе се одржи на 24 април 2017 година (понеделник) од 13:00 часот во ЕУ Инфо центарот во Скопје. Прес-конференцијата ќе биде посветена на наодите од истражување на јавното мислење од Поглавјето 23 на ЕУ – Правосудство, основни човекови права и борба...

Попречен јавниот собир на лицата со посебни потреби, полицијата без никаква реакција 20 April 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права изразува силна поддршка на лицата со посебни потреби и преку свој претставник присуствуваше и го мониторираше денешниот собир под мотото “Обединети за децата и возрасните со посебни потреби”. Оваа иницијатива е покрената од страна на здружението "Сплотени срца" и има за цел да ја подигне свеста и да помогне гласот на децата и возрасните со посебни потреби...

Месечник за криминалот од омраза во март 2017 година 18 April 2017

Кривичните дела мотивирани од нетолеранција, односно предрасуди кон одредена група во општеството се опишува како криминал од омраза. За неговото постоење мора да бидат исполнети два услова: делото мора да е предвидено во кривичното право и сторувањето мора да е мотивирано од некоја предрасуда. Мисијата на ОБСЕ во Скопје го поддржува Хелсиншкиот комитет при регистрацијата и мапирањето на делата...
Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo