Corner Соопштенија

„Дали сме сите еднакви?“ 09 Јули 2018

Ромите во Македонија се една од најдискриминираните групи на луѓе. Дискриминацијата е по етничка основа, но и по основ на боја на кожа. Често пати им се ускратува пристапот до јавни добра и услуги. Еден таков пример е пристапот до јавните базени.

Ако луѓето од различни етнички групи, боја на кожа или било која друга основа се третираат различно, прашањето е, дали сме сите еднакви?

Видеото е изработено со поддршка на институционалниот грант на програмата Civica Mobilitas. 


Содржината на видеото е единствена одговорност на Хелсиншкиот комитет за човекови права и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Цивика Мбилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат.

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo