Corner Kumtesa

МОН го повлече учебникот „Граѓанско образование“ за 8-мо одделение 12 Shtator 2017

Во случајот инициран од Хелсиншкиот комитет и поддржан од Мрежата за заштита од дискриминација во врска со дискриминаторски содржини во учебникот „Граѓанско образование“ за 8-мо одделение, во кој се учи за правата на жената и, меѓу другото, се вели дека само почитуваните жени и здрави мајки може да обезбедат здрави семејства, од што зависи и понатамошниот развој на општеството, Народниот правобранител утврди дискриминација по основа на род, пол, здравствена состојба, попреченост и религија. Го поздравуваме мислењето на Народниот правобранител и решението за повлекување на учебникот од употреба на Министерката за образование и се надеваме дека ваквата пракса ќе продолжи и во иднина, за сите учебници со дискриминаторска содржина.
Twitter Facebook
Normal_banner-free-sq Normal___________alb Normal_banner-lgbti Normal_banner-ws-sq Normal_screenshot_2017-10-24_13.29.57